Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Τα Εξωτικά Φετίχ της Aoi


Exotic Regrets. Αυτός είναι ο τίτλος της νέας συλλογής της Γιαπωνέζας Aoi Kotsuhiroi, που και αυτή τη φορά, με μια απολύτως φετιχιστική διάθεση, στολίζει το γυναικείο σώμα με παράξενα οργανικά υλικά. Πρόκειται για μια τολμηρή δουλειά που έχει σαν αποτέλεσμα πολύ ιδιαίτερα ψηλοτάκουνα παπούτσια, tribal κομμάτια που στολίζουν το κεφάλι και accessories από γήινα υλικά.

Αυτή τη σεζόν η Aoi χρησιμοποιεί ματ μετάξια, πλεξούδες από ανθρώπινα μαλλιά, δέρμα βουβαλιού που είναι ραμμένο με το χέρι, ενώ τα τακούνια των παπουτσιών της είναι όλα από κέρατα ζώων και οι σόλες από λακαρισμένο ξύλο κερασιάς.  H Γιαπωνέζα σχεδιάστρια προκαλεί τη latex μόδα με δέρματα που εκπέμπουν μια ελαιώδη λάμψη, αφού είναι γυαλισμένα με Urushi, ένα βερνίκι που χρησιμοποιούσαν επί αιώνες στην Ιαπωνία για να γυαλίζουν κάποια πολύ ιδιαίτερα γυναικεία σανδάλια, τα οποία είχαν μια τεράστια ερωτική σημασία, καθώς πολλοί καλλιτέχνες τα ύμνησαν ως το «βασιλικό βάθρο του γυναικείου ποδιού». Παρομοίως και η Aoi Kotsuhiroi, χρησιμοποιεί το Urushi για να καταδείξει με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο τη φυσική ομορφιά του ποδιού, καθώς αυτή αλληλοσυμπληρώνεται με τη φόρμα και τα φυσικά υλικά του παπουτσιού.
Όπως ομολογεί η ίδια η Aoi, λατρεύει να εξασκεί το Kinbaku (το ιαπωνικό ερωτικό bondage με σχοινιά), και αυτό μπορεί να το υποψιαστεί κανείς βλέποντας τις δημιουργίες της, αλλά ιδιαίτερα τα παπούτσια που σχεδιάζει, θαυμάζοντας τον τρόπο με τον οποίο «δένει» το τακούνι με το πόδι και ο αστράγαλος με τη γάμπα.

Και παρότι το Kinbaku έχει να κάνει με την ερωτική κυριαρχία και την υποταγή, πολλοί είναι εκείνοι που το εξασκούν με μια πολύ λεπτή διάθεση, παρουσιάζοντας το δεμένο σώμα ως ένα έργο υψηλής και πειθαρχημένης τέχνης, με τον ίδιο τρόπο που παρουσιάζεται ένα μπουκέτο στην περίφημη ιαπωνική τέχνη του στολισμού των λουλουδιών. Για την Aoi, το Kinbaku δεν είναι μια πράξη καταπίεσης, αλλά ακριβώς το αντίθετο, αφού τα άτομα που συμμετέχουν σ' αυτό, το κάνουν με τη θέλησή τους και, το κυριότερο, για την ευχαρίστησή τους, θεωρώντας το ως μια ποιητική πράξη. Άλλωστε, όπως λέει ο διάσημος φωτογράφος Nobuyoshi Araki, ένας αληθινός δάσκαλος της τέχνης του Kinbaku, τον οποίο λατρεύει η Aoi: «Ο μόνος λόγος για τον οποίο δένω το σώμα μιας γυναίκας, είναι επειδή δεν μπορώ να δέσω την καρδιά της».























Δεν υπάρχουν σχόλια: