Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Αγάπη για την Ασία


Asia Magazine 

o Asia ήταν ένα πολύ δημοφιλές αμερικανικό περιοδικό των δεκαετιών 1920 και 1930, το οποίο αναφέρονταν στην Ασία (στην Εγγύς αλλά και στη Μέση Ανατολή), στη γεωγραφία, την ιστορία αλλά και τη σύγχρονη ζωή των κατοίκων της. Δημιουργός του Asia ήταν μια λάτρης της εξωτικής ασιατικής ηπείρου, η Gertrude Emerson Sen, η οποία το εξέδωσε επιστρέφοντας στις ΗΠΑ από την Ιαπωνία όπου είχε πάει για να διδάξει Αγγλικά. Αργότερα, βέβαια, το παρέδωσε στη Lucy Fletcher Brown.

Η Gertrude Emerson Sen (1893 – 1982) ήταν μια από τις πρώτες γυναίκες με ειδικότητα στη μελέτη της Ασίας και υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας Γυναικών Γεωγράφων, ενός συλλόγου που αποτελούνταν από ιδιαίτερα τολμηρές γυναίκες εξερευνήτριες.

To 1920 ξεκίνησε μια αποστολή για τον γύρο του κόσμου, κάνοντας επικίνδυνα ταξίδια με αεροπλάνα και εξερευνώντας αχανή σπήλαια. Τελικά κατέληξε σε ένα χωριό της βορειοανατολικής Ινδίας στο οποίο αποφάσισε να μείνει για πάντα, νιώθοντας βαθιά ερωτευμένη με τον τοπικό πολίτισμό. Τον Νοέμβριο του 1932 παντρεύτηκε με παραδοσιακό γάμο τον Ινδό καθηγητή Basiswar Sen, που ήταν ένας από τους αγαπημένους μαθητές του θρυλικού επιστήμονα Jagadish Chandra Bose και φίλος του Swami Vivekananda, του ανθρώπου που συνέβαλε όσο κανείς άλλος στη μετάδοση της γιόγκα στον Δυτικό Κόσμο.

Η προσήλωσή της Sen στον ινδικό πολιτισμό εκφράζεται μέσα από τα βιβλία της Voiceless India (1944) και Pageant of Indias History (1948). Αν και δεν είχε γεννηθεί στην Ινδία, υποστήριξε με σθένος την ανεξαρτησία της χώρας και τη διατήρηση του πολύχρωμου πολιτισμού της με την αντίστασή του στις δυτικές επιρροές.

Όμως εδώ ας απολαύσουμε μερικά ονειρεμένα Art Deco εξώφυλλα του περιοδικού Asia, σχεδιασμένα από τον εικονογράφο Frank McIntosh:








Δεν υπάρχουν σχόλια: