Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Tomohide Ikeya

Ανάσες στον Βυθό
και στο
Σεληνόφως

Breath και Moon είναι οι τίτλοι των νέων εκπληκτικών φωτογραφικών σειρών του Ιάπωνα Tomohide Ikeya, στις οποίες, για μια ακόμη φορά,  φαίνεται το μεγάλο του πάθος για τη θάλασσα.

Όλες οι δουλειές του Ikeya συνδέονται με τον υδάτινο – υποβρύχιο κόσμο. Φωτογραφίζει τα μοντέλα του σε πόζες που μοιάζουν με σκηνές από χορογραφίες του ιαπωνικού χορού butoh: ανθρώπινα σώματα μισοβυθισμένα σε σκοτεινά νερά, εικόνες που παραπέμπουν  σε ένα αλλόκοτο αγκάλιασμα της ζωής με τον θάνατο.

Η σειρά με τον τίτλο Breath, είναι βασισμένη στο νερό ως ένα στοιχείο που δωρίζει ζωή και ενέργεια, αλλά, παράλληλα, που μπορεί ξαφνικά να μετατρέψει τις ευλογίες του σε καταστροφή και θάνατο. Κοιτάζοντας αυτές τις εικόνες συνειδητοποιούμε για το πόσο λίγο χρόνο μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αναπνοή και, κυρίως, για το πόσο μικρό έλεγχο έχουμε επάνω στα στοιχεία της φύσης. Για μια ακόμη φορά αυτός ο Ιάπωνας φωτογράφος εικονοποιεί τη θεμελιώδη δύναμη του στοιχείου του νερού με τον πολύ προσωπικό του τρόπο.








Η σειρά Moon, που ο Tomohide Ikeya παρουσιάζει αυτόν τον καιρό παράλληλα με τη σειρά Breath, επιδρά αμέσως με έναν ανησυχητικό τρόπο στον θεατή. Πέρα από όλες τις αισθητικές όψεις αυτών των φωτογραφιών, τα μοντέλα είναι χλωμά και φαίνεται να παραπέμπουν στα χιλιάδες πτώματα που ανακαλύφτηκαν μετά το τρομερό τσουνάμι που πέρυσι σάρωσε τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Για μια ακόμη φορά ο ιδιόρρυθμος φωτογράφος αφιερώνει τη δουλειά του στην αισθητική του εφήμερου και του θανάτου…

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης, μας λέει για τη σειρά Moon:
«Η βαρυτική δύναμη του φεγγαριού δημιουργεί την παλίρροια, η οποία με τη σειρά της έδωσε την ώθηση στην εξέλιξη της ζωής.
»Ο Ήλιος συμβολίζει τη γέννηση της ζωής, ενώ το φεγγάρι τον ρυθμό της ζωής. Χωρίς το φεγγάρι δεν θα υπήρχε εξέλιξη.
»Όταν το φεγγάρι λάμπει τη νύχτα, η ζωή και ο θάνατος ανακατεύονται. Η νύχτα έχει τον δικό της ρόλο, όπως τον προσδιόρισε το Σύμπαν. Όταν το φεγγάρι λάμπει σιωπηλά πάνω στη θάλασσα, όλη η ζωή αγκαλιάζει την αιώνια πορεία του χρόνου –του χρόνου που κανείς δεν μπορεί να διαταράξει ή να διαχειριστεί.
»Τα μαλλιά, τα οποία παραμένουν για πολύ καιρό αφότου ένα σώμα πεθάνει και γίνει σκόνη, καλύπτουν το σώμα του μοντέλου μου κάτω από το σεληνόφως. Η σειρά των φωτογραφιών μου με τον τίτλο Moon συμβολίζει την ανθρώπινη επιθυμία για ζωή, και τα μαλλιά συμβολίζουν τη συνέχεια της ζωής μετά τον θάνατο».

Στην πραγματικότητα, ο Ikeya άρχισε τη σειρά Moon αρκετό καιρό πριν τον τραγικό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου του 2011, και οι εικόνες του απέκτησαν ένα νέο νόημα μετά από εκείνη την καταστροφή που συγκλόνισε την Ιαπωνία αλλά και ολόκληρη την Υφήλιο. Και μοιάζει σαν να ήταν, κατά κάποιο τρόπο, προφητικές… 








Δεν υπάρχουν σχόλια: