Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Γυμνές Τελετουργίες ~ Skyclad


Skyclad


Skyclad σημαίνει: ντυμένος με τον ουρανό.



Στη Wicca και στον Νεοπαγανισμό, ο όρος skyclad χρησιμοποιείται ως αναφορά στις τελετουργίες κατά τις οποίες οι συμμετέχοντες είναι γυμνοί (τελετουργική γύμνια).

Τα μέλη ορισμένων ομάδων της Wicca ή οι οπαδοί διάφορων Νεοπαγανιστικών Παραδόσεων, εκτελούν μερικές ή και όλες τις τελετουργίες τους skyclad, δηλαδή γυμνοί.

Η τελετουργική γύμνια και η πρακτική της Μαγείας ήταν στενά συνδεδεμένες, σύμφωνα με πολλές γραπτές αναφορές αλλά και καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις από τον Μεσαίωνα και την  εποχή της Αναγέννησης, όπως εκείνες του Albrecht Durer και του Hans Baldung Grien. Βέβαια, ο χαρακτήρας αυτών των έργων ήταν σχεδόν πάντοτε δυσφημιστικός για τη Μαγεία.


Η σύγχρονη όμως πρακτική των γυμνών τελετουργιών αποδίδεται είτε στην επίδραση του Gerald Gardner,  είτε σε ένα εδάφιο από το Aradia, το αποκαλούμενο Ευαγγέλιο των Μαγισσών του Charles Godfrey Leland.



Ο Gardner, στο βιβλίο του Witchcraft Today, το οποίο δημοσιεύτηκε το 1954, ισχυρίστηκε ότι Παγανιστές οι οποίοι δρούσαν υπογείως στην Αγγλία επί αιώνες, και η πίστη τους είχε κατορθώσει να επιβιώσει μέχρι και την εποχή του, έκαναν ορισμένες από τις τελετουργίες τους γυμνοί. Έτσι, η τελετουργική γύμνια συμπεριλαμβάνεται ως κανονικό κομμάτι της πρακτικής της Wicca, κυρίως σχετιζόμενη με τη Γκαρντνεριανή εκδοχή αυτής της Νεοπαγανιστικής θρησκείας.


Πράγματι, η Εντολή της Θεάς, ένα τμήμα της Γκαρντνεριανής τελετουργικής λειτουργίας, διδάσκει στους Wiccans να κάνουν τις τελετές τους γυμνοί. Ορισμένοι υποθέτουν ότι ο Gardner, έχοντας ζήσει αρκετά χρόνια στην Ινδία, και έχοντας μελετήσει τις παραδόσεις της εξωτικής χώρας της Ανατολής, ίσως είχε επηρεαστεί από τους Τζαϊνιστές Digambara, μια θρησκευτική ομάδα που οι μοναχοί δεν φορούν ρούχα. Άλλωστε, digambara σημαίνει «ντυμένος με τον ουρανό»…


Πάντως, η προέλευση αυτής της διδασκαλίας μπορεί να ανιχνευτεί στο Aradia ή Το Ευαγγέλιο των Μαγισσών, που έγραψε ο Charles Godfrey Leland το 1899. Στο πρώτο κεφάλαιο αυτού του βιβλίου, η Aradia, η κόρη της Diana (Άρτεμης), λέει:

«...Και ως σημάδι ότι είστε στ’ αλήθεια ελεύθεροι, μπορείτε να είστε γυμνοί κατά τις τελετές σας, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες...»


Οι οπαδοί της Stregheria, της ιταλικής παραδοσιακής Μαγείας, εκτελούν τις τελετουργίες τους γυμνοί έξι μήνες τον χρόνο, και τους υπόλοιπους έξι φορώντας τους τελετουργικούς τους μανδύες.


Η Αμερικανίδα ψυχολόγος, συγγραφέας και θεωρητικός του Οικοφεμινισμού και του Νεοπαγανισμού, Strarhawk (Miriam Simos), στο βιβλίο της Spiral Dance, αναφερόμενη στο skyclad, και εξηγώντας αυτή την πρακτική των σύγχρονων Μάγων και Μαγισσών, γράφει:

«Το γυμνό σώμα εκφράζει την αλήθεια, εκείνη που πηγαίνει βαθύτερα από την όποια κοινωνική συνήθεια… Είναι ένα σημάδι ότι η πίστη του Μάγου ή της Μάγισσας στρέφεται προς την αλήθεια, και είναι πάνω από κάθε ιδεολογία…»


Λατρέψτε τη Φύση
Skyclad
Ντυμένοι με τον Ουρανό!

Δεν υπάρχουν σχόλια: